Dataspill

Vi tar det fra starten – forstå aksjer

Annons:

Mange synes kanskje at alt det med aksjer virker vanskelig. Hva er egentlig utbytte og utbytteaksjer og hva betyr egentlig «å kjøpe lavt og selge høyt»? Det er veldig forståelig at det kan virke vanskelig å begynne med investering og å forstå aksjemarkedet. Det aller viktigste du gjør er å skaffe deg et overblikk. Her skal vi komme med noen gode tips til hvordan du kan begynne med investering, ved å forstå litt mer av hva begrepene faktisk betyr.

Når du skal begynne med investering er det som sagt viktig at du skaffer deg et overblikk og henter inn så mye informasjon som mulig før du begynner. Her kan sider som Aksjeskole være til god hjelp. Videre skal du vite at du trenger ikke massevis av kunnskap eller penger, du trenger bare et startinnskudd og nok informasjon til at du forstår at å handle aksjer kan være risikabelt – men risiko er ikke farlig.

Risiko er ikke farlig 

Man sier gjerne at markedet og aksjene svinger, som vil si at de kan gå mye opp og ned i verdi. Derfor kan det være lurt og tenkte langsiktig. Ha en lengre tidshorisont på investeringene dine, slik at det ikke vil gjøre det noe om verdien skulle synke litt på et tidspunkt. Her kan det også være en god ide å ikke legge alle eggene i samme kurv som man sier, altså fokusere på en diversifisert portefølje. En annen god ide er å ha en bøffer, det vil si litt ekstra penger liggende slik at du kan betale uforutsette kostnader, dersom aksjehandelen ikke skulle gå helt som planlagt.

Hva vil det egentlig si å eie en aksje?

La oss si at du kjøper en aksje hos Apple. Da blir du faktisk medeier i en av verdens største tech-bedrifter. Når du kjøper en aksje så får du samme rettigheter som alle andre, også de største investorene og aksjonærene. Det vil si at du har retten til å delta og stemme under generalforsamlingen, selv om det kanskje ikke er grunnen til at du ønsker å kjøpe aksjer. Du får også muligheten til å motta en andel i utbytte. Det vil si at dersom, eller når, det går bra med selskapet du har kjøpt aksjer i, så skal du få en andel av overskuddet. Og så lett kan det være å tjene penger på aksjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *