Fotball

Tippeligaen er tilbake!

Tippeligaen er endelig tilbake for fullt. Selv om vi nordmenn ofte kritiserer den, og kanskje nyter en Premier League kamp på TV-en aller mest, så er det nok få ting som slår den lokale fotballen. Tippeligaen 2019 byr dessuten på et sett av lag som kanskje er bedre enn noensinne. Selv om Ole Gunnar Solskjær har sagt adjø for å konsentrere seg om engelsk fotball, så er det nok flere anglofile som heller vil vende hjem for å få med seg den fantastiske fotballen som årets sesong fort kan by på.

Som alltid vil det være hypoteser om hvem som står sterkest, og om hvem som skal vinne og rykke ned. Slik er det jo tross alt bare i et land der vi elsker å spille på oddsen. Men hvem er egentlig de sterkeste kandidatene til å dra hjem med seieren i Tippeligaen i år? Vil de nyopprykkede lagene kunne overraske, eller blir turen ned umiddelbar? Hvem kan komme sparkende bakfra og slå til med en overraskelsessesong?

Tippeligaen

Rosenborg og Molde er favoritter

Det er liten tvil om at Rosenborg, som har vunnet serien 4 år på rad, er en av de største favorittene til å ta hjem tittelen nok en gang. I Trondheim har de hentet inn landslagskjempen Gustav Valsvik, frisparkspesialist Gjermund Åsen, og Haugesunds spennende Nigerianske spiss Babajide Akintola. Troppen har uten tvil blitt forsterket, og så langt har Rosenborg klart å beholde sine stjernespillere. Dessuten har de en sterk trener i Eirik Horneland, som nå går inn i sin første fulle sesong.

Allikevel har gapet fra Rosenborg og ned til de andre tittelutfordrerne minsket over de siste 4 årene. Kanskje spesielt mye har det minsket til erkerivalene i Molde. Dessuten har laget fra rosenes by gått enda hardere inn for å styrke troppen sin. Kristoffer Haraldseid og Martin Bjørnbak har kommet for å styrke et allerede sterkt midtforsvar, Eirik Ulland Andersen har blitt hentet fra Strømsgodset, og hurtigtogene Erling Knudtzon, Ohi Omuijanfo og Mathis Bolly er alle hentet inn på topp. Dessuten får Magnus Wolf Eikrem sin første fulle sesong tilbake hos Molde, der hans karriere for alvor tok fart.

Det blir utvilsomt et tettere race i toppen enn noensinne, da det kan se ut som om troppene er nokså jevne. Fraværet av Ole Gunnar Solskjær kan dog spille en rolle, og det blir spennende å se hvordan Erling Moe vil føre Molde fremover. Rett bak de to gigantene er det nok liten tvil om at Brann følger tett. Laget som i lang tid ledet serien i fjor har også styrket seg, og her er det nok fjorårets kjøp slik som Daouda Bamba, Gilbert Koomson og Christian Rismark Eggen som er sugne på suksess. Med giganten Vito Wormgoor i midtforsvaret, så kan det bli tøft å møte Brann i år.

Favoritter

Hvem kan overraske og utfordre tet trioen?

Selv om Rosenborg, Molde og Brann kapret de tre øverste plassene i fjorårssesongen, så vet vi godt at det ikke alltid vil være slik fotballen fungerer at de vil gjenta bragden. Lag kommer og går, og mest av alt bunner det i overraskelser. Fjorårets Tippeliga viste fram et fremragende Ranheim som kjempet om medalje i lang tid, men riktignok skuffet mot slutten og endte på 7. plass. Lag som Haugesund og Kristiansund overrasket dessuten også positivt med respektive 4. og 5. plasser.

Årets versjon kan fort by på helt nye overraskelser derimot. Et lag som virkelig har gjort det godt på overgangsmarkedet de siste sesongene er Sarpsborg. År etter år har eksperter kommet med profetier om at dette laget skal overraske. Med innkjøpene av Aboubacar Konte og Ismaily Coulibaly fra Mali, så kan dette fort bli en realitet. Spillerne er flankert av et kanskje minst like spennende kjøp i målmaskinen Steffen Lie Skålevik. Han kan fort vise seg å bli et stort savn i Bergen, men kanskje en enda større helt i Østfold-byen Sarpsborg.

Et annet lag som kan være en outsider i medaljestriden, men mest sannsynlig ikke kjempe om gullet, er Stabæk. Dette laget er ikke helt godt å gjøre seg klok på, og der enkelte kan tippe de under streken, så kan andre se en overraskelse på gang. Stabæk har gått hele veien før, og med et lag som har en ekstremt sterk sentrallinje med stopper Demidov, midtbanegigant Kassi og toppscorer Boli, så er alt ting mulig. Det skal bli spennende å følge Bærum-væringene som forøvrig har supplementert troppen med mange unge, spennende, lokale talenter.

Stadium

Nedrykksstriden er minst like spennende

Når det snakkes om Tippeligaen, så kan fort nedrykksstriden her være minst like spennende. Faktisk har den i enkelte sesonger vært mer spennende, nettopp fordi toppstriden har vært avgjort så tidlig. I fjorårets nedrykksstrid så vi at Start og Sandefjord ble for svake, men det var på langt nær uten å gi fra seg en skikkelig kamp. I årets versjon er det enkelt å tippe at nykommerne Mjøndalen og Viking rykker ned. Allikevel trenger ikke dette være tilfellet.

Viking har ressursene som skal til for å holde seg i Tippeligaen, og før de rykket ned for et par sesonger siden, så hadde de vært oppe i flere sesonger, og det med suksess. Mjøndalen på sin side er et seigt lag å møte, og de kan fort dra med seg mange jevne kamper der motstanderen presser for hardt på.

Mest realistisk er det nok at det blir nok en tøff sesong for Lillestrøm. Tross at Frode Kippe tar en sesong til, så er det ikke mye kvalitet i troppen deres. Fjoråret var kun en heldig signering unna å bety nedrykk. Uten Smarason hadde nok Lillestrøm tatt turen ned. Sist men ikke minst kan Odd fort være en liten outsider til å rykke ned. Laget, som i grunn har en sterk tropp, har virkelig slitt med å prestere godt nok de siste sesongene.

En spennende sesong i vente

Det er liten tvil om at årets versjon blir minst like spennende som fjoråret. Med nye lag, nye spillere, nye trenere, og ikke minst ny giv, så blir Tippeligaen 2019 en meget interessant turnering å følge for de som elsker fotball!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *